پولیپ بینی ، بافت نرم و ملتهبی است که در بینی یا روی سینوس بصورت غیرطبیعی رشد می کند. شاید برایتان سوال پیش بیاید سینوس چیست؟ سینوس به حفره های هوا درون استخوان های گونه ، بینی ، و پیشانی می گویند که با حفره بینی مرتبط هستند. در حالت عادی ، این حفره ها باز هستند ولی وقتیکه پولیپ رشد غیرطبیعی می کند ، باعث بستگی آن ها می شود. در نتیجه ، این مسئله باعث اختلالات تنفسی شده و رینوسینوزیت مزمن را ایجاد می کند. گاهی ، پولیپ ها در حفره بینی جای می گیرند و تقریباً شایع هستند. برای جراحی و درمان پولیپ بینی توسط آقای دکتر محمد آریاصدر بهترین جراح گوش ، حلق و بینی در شهرهای تهران و ساوه اقدام نمایید.
علت ایجاد پولیپ چیست؟
دلیل مشخصی برای تشکیل این عارضه وجود ندارد ولی معمولاً عفونت ها و تورم مزمن می توانند منجر به بروز آن ها شوند. ضمن اینکه ، با حساسیت بینی هم احتمال بوجود آمدن پولیپ هست که سایر حساسیت ها مثل آسم یا آلرژی های پوستی ، عفونت های سینوسی ، حساسیت به آسپرین هم از این قضیه مستثنا نیستند. با شروع حساسیت ، مخاط بینی ورم کرده و به شکل زائده نرم و اضافی بروز می کند. ضمناً ، بعضی از ژن ها در شکل گیری پولیپ تاثیر گذارند. توجه داشته باشید ، پولیپ بینی با انحراف بینی فرق دارد.
نشانه ها و علائم پولیپ بینی
معمولاً ، کسانیکه دچار پولیپ بینی شده اند ، ممکن است تا چند ماه احساس سرما خوردگی داشته باشند. شایع ترین نشانه ها عبارتند از:
- آبریزش بینی
- عطسه
- احتقان یا گرفتگی
- ضعیف شدن حس بویایی
- احساس پری سینوس
- نفس کشیدن با دهان
- سردرد
- ترشحات
- جمع شدن خلط پشت گلو
- صدای تودماغی
- خر و پف
- عفونت های پی در پی
- تضعیف حس چشایی
درصورتیکه با چنین علائمی روبرو شدید می توانید به پزشک خود در ساوه یا تهران مراجعه نمایید.
توجه داشته باشید ، پولیپ بینی بیشتر در اثر آلرژی و حساسیت با تغییر فصل و جا ایجاد می شود ، مثلاً در بهار ، بخاطر گرده افشانی گل ها بیشتر می شود. علاوه براین ، آلودگی هوا ، دود و بوهای تند مثل بوی سرخ کردنی این عارضه را تشدید می کنند.
عوارض پولیپ بینی
گاهی اوقات پولیپ بینی می تواند منجر به مشکلاتی مثل عفونت سینوسی شود. شاید عفونت عود کند و زمان زیادی با شخص باشد. در صورتیکه به عفونت باکتریایی مبتلا شوید ، احتمالاً نیاز به تجویز آنتی بیوتیک باشد. معمولاً ، پولیپ عوارض و مشکلات خطرناکی در پی ندارد. با اینحال ، بروز چنین مشکلاتی بسیار نادر است: عفونت استخوان های سینوس ، عفونت اطراف چشم ، عفونت بافت اطراف مغز و نخاع که به ترتیب با نام های علمی استاتیت ، سلولیت اوربیتال و مننژیت شناخته می شوند.
ضمناً پولیپ هایی با سایز بزرگ ، راه بینی را می بندند ، مخصوصاً هنگام خواب که به آن اصطلاحاً آپنه انسدادی خواب می گویند. بهترین جراحان با تسلط کامل در تهران یا سایر شهرها ، تمامی موارد احتمالی را در شما به دقت بررسی می کند و در صورت نیاز ، راه درمانی مناسب وضعیت شما را تعیین می کند.
تشخیص پولیپ بینی
پولیپ ها در اندازه های مختلفی ظاهر می شوند و از داخل حلق یا بینی قابل مشاهده هستند. ممکن است این عارضه با سینوزیت اشتباه گرفته شود. البته باید توجه داشت که بستن مجاری تنفسی عاملی برای بروز یا تشدید سینوزیت هست. کسانیکه دچار پولیپ بینی هستند ، احتمالاً مجبورند با دهان نفس بکشند ، چون گرفتگی بینی دارند و همین مسئله باعث خشک شدن دهان و گلو ، ورم و گاهی خونریزی می شود.
روش های تشخیص پولیپ بینی
جراح بینی در تهران یا سایر شهرهای ایران ، بینی را معاینه می کند و با ابزارهای مختلف و سوالاتی از بیمار آن را تشخیص می دهد. درنتیجه ، ممکن است انجام آزمایش های آندوسکوپی ، ام آر آی ، سی تی اسکن ، بیوپسی و تست آلرژی یا حساسیت را تجویز کند.
برای آندوسکوپی از لوله ای ظریف استفاده می کنند و تصویر دقیق و مشخصی از وضعیت سینوس و داخل بینی ارائه می دهند. در صورتیکه تشخیص سخت باشد ، تصویربرداری با استفاده از اشعه ایکس انجام می شود و با کامپیوتر آن را آنالیز می کنند. در نهایت ، اگر به عکس برداری بیشتری نیاز باشد ، با استفاده از دستگاه ام آر آی و میدان مغناطیسی از داخل بینی تصویربرداری می شود.
بیوپسی برای موارد سرطانی استفاده می شود و پزشک طی این روند در تهران ، قسمتی از پولیپ را برای نمونه برداری جدا می کند و برای آزمایش آن بافت می فرستد. همچنین ، برای تشخیص حساسیت و آلرژی از تست آلرژی استفاده می شود.
درمان پولیپ بینی
با توجه به سن و سال ، سلامتی عمومی فرد و شدت و وضعیت عارضه ، روش درمان انتخاب می شود. پزشک با تجویز داروهای استروئیدی مخصوص و استنشاقی ، سعی می کند اندازه و ورم پولیپ را کاهش دهد. این داروها ، در پایه پولیپ تاثیرگذار هستند و اگر این روش بی تاثیر باشد ، پزشک برای فرد ، داروهای استروئیدی دیگری تجویز می کند. درمان های دیگر شامل تجویز آنتی بیوتیک برای کاهش ورم ، آنتی هیستامین ، آسپرین (درصورت داشتن آلرژی) ، تزریق دوپیلوماب ، آنتی لوکترین ها و همچنین شستشوی سینوس ها با آب نمک بصورت روزانه توصیه می شود.
در صورتیکه بعد از استفاده از این داروها ، هنوز علائم مذکور را دارید ، به توصیه پزشک خود در تهران یا محل سکونت خود ، باید برای جراحی پولیپ بینی اقدام کنید.
جراحی پولیپ بینی
در صورتیکه اندازه پولیپ بینی بزرگ باشد و منجر به گرفتگی این عضو شود ، پزشک احتمالاً روش جراحی را توصیه کند. اما توجه داشته باشید ، شاید پولیپ بعد از چندین ماه یا سال مجدداً عود کند ، چون منشا آن داخل سینوس است. بهتر است برای جلوگیری از عود مجدد پولیپ ، علت اصلی آن بررسی شود. جراحی پولیپ بینی تحت شرایط نیمه بیهوشی یا بیهوشی کامل صورت می گیرد. کل فرایند جراحی بینی در تهران ، حدوداً ۲۰ دقیقه طول می کشد و پس از اقدامات درمانی کافی بیمار در همان روز مرخص می شود. مطابق تجویز پزشک ، تا حدود ۱۰ روز بعد از جراحی ، برای جلوگیری از عفونت باید از آنتی بیوتیک استفاده شود و مصرف داروهای ضد آلرژی را باید موقتاً ترک کرد.
پیشگیری از عود مجدد پولیپ بینی
با کنترل آسم و حساسیت ، حفظ بهداشت فردی مناسب ، استفاده از شوینده های خاص و خودداری از مواجهه با محرک ها می توان از عود پولیپ بینی جلوگیری کرد. پزشک مواردی را در مورد آسم و آلرژی به شما توصیه می کند که تا حد زیادی جلوی بازگشت این عارضه را می گیرند. در صورتیکه بعد از جراحی پولیپ ، علیرغم رعایت نکات لازم نتوانستید جلوی حساسیت خود را بگیرید ، حتماً به پزشک خود مراجعه کنید.
همچنین ، طبق توصیه بهترین جراح ساوه و تهران ، برای رطوبت رسانی به مجاری تنفسی و جلوگیری از انسداد بینی ، فضای اطراف خود را مرطوب نگه دارید.
برای پاک کردن بینی از آلودگی ها ، با استفاده از سرم های مخصوص یا آب نمک ، مجاری بینی خود را شستشو دهید. در نهایت ، در جاهایی قرار نگیرید که محرک های بینی مثل انواع دود ، گرد و غبار ، گازها و مواد شیمیایی هستند.
کلام آخر
در صورتیکه علائم پولیپ بینی شما بهتر نشد یا دچار تورم در اطراف ناحیه چشم ، دید غیرعادی و گیجی یا بیهوشی شدید ، حتماً به پزشک خود در ساوه یا تهران یا یک متخصص گوش و حلق و بینی در شهر خود مراجعه نمایید.
پیام بگذارید
این قسمت بعد از ثبت نام و ورود به سایت برای شما نمایش داده می شود